Vleermuis tunnel Veenwouden

Locatie: 
Veenwouden
Opdrachtgever: 
Projectbureau Centrale As
Bouwjaar: 
2019
Architect: 
Bureau Ligthart

Project omschrijving

Natuurbehoud en duurzaamheid zijn kernwaarden waar we bij Bouwbedrijf De Haan trots op zijn. In 2019 kregen we de bijzondere kans om deze waarden in praktijk te brengen door in opdracht van projectbureau Centrale As een fietstunnel te transformeren tot een vleermuizenverblijf. Deze transformatie was niet alleen een eerbetoon aan de natuur, maar ook een slimme zet in termen van duurzaamheid, aangezien de fietstunnel zijn oorspronkelijke doel had verloren door de komst van een nieuwe centrale. 

Bij het ontwerpen van het vleermuizenverblijf, dat nu bekend staat als 'De Sanjes', moesten we verschillende uitdagingen overwinnen. Ten eerste moesten we een deel van de ondergrondse infrastructuur verplaatsen om plaats te maken voor het nieuwe verblijf. Daarnaast moesten we de inritten van de voormalige fietstunnel aan beide zijden verwijderen om de tunnel volledig aan te passen aan zijn nieuwe functie. 

De inrichting van 'De Sanjes' vereiste nauwkeurige planning en uitvoering. Om de vleermuizen een veilige en comfortabele omgeving te bieden, moesten we de tunnel op een specifieke manier aanpassen. Beide openingen moesten worden afgesloten, met uitzondering van een invliegopening die zorgvuldig gedimensioneerd moest worden: 50 cm breed en 12 cm hoog. Om vandalisme te voorkomen, installeerden we eerst een afsluitbaar traliehek met voldoende ruimte tussen de tralies voor vleermuizen om erdoorheen te vliegen. Achter het traliehek plaatsten we een muur met een afsluitbare deur en een invliegopening, op een afstand van ongeveer anderhalve meter. 

Om ervoor te zorgen dat de vleermuizen niet de weg moeten oversteken, creëerden we aan beide zijden van de tunnel openingen. In het midden van de tunnel plaatsten we een schot, eventueel met een deur, om tocht tegen te gaan. Op deze manier bestaat de tunnel uit twee delen met een vergelijkbaar klimaat, wat essentieel is voor het welzijn van de vleermuizen. 

Met zorgvuldige planning en toewijding hebben we 'De Sanjes' omgetoverd tot een veilig en comfortabel winterverblijf voor vleermuizen, terwijl we tegelijkertijd de natuurlijke omgeving respecteren en behouden. Bouwbedrijf De Haan is verheugd om bij te dragen aan projecten die de harmonie tussen mens en natuur bevorderen. 

Deel deze pagina:

Bekijk ook onze andere projecten

Afbeelding Smeerkelder Boonstra Schadevoertuigen
Civiele werken

Smeerkelder Boonstra Schadevoertuigen

Welkom bij Bouwbedrijf De Haan, uw partner in het realiseren van hoogwaardige bouwprojecten. We zijn verheugd om ons recente project voor Boonstra Schadevoertuigen in Drachten te presenteren, waar we ...

Afbeelding Scheepskade Royal Bodewes
Civiele werken

Scheepskade Royal Bodewes

Welkom bij Bouwbedrijf De Haan, uw partner in uitdagende bouwprojecten. We zijn trots om een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan het succesverhaal van Royal Bodewes, een toonaangevende naam in...

Afbeelding Toren Goddeloaze singel
Civiele werken

Toren Goddeloaze singel

Welkom bij Bouwbedrijf De Haan, waar vakmanschap en innovatie samenkomen om unieke bouwprojecten tot leven te brengen. Met trots delen we graag een van onze meest opmerkelijke prestaties: de bouw van ...

Bekijk alle projecten
 
Button