Historie

Flexibel
Proactief
Betrokken

Als officiële startdatum van ons bouwbedrijf hanteren we het jaar 1927: in dat jaar startte onze pake (grootvader) Gerrit de Haan zijn Bouwbedrijf G. de Haan. Maar de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf gaat nog veel verder terug in de tijd en wel naar het jaar 1851. In dat jaar startte Warner Jans Kroes zijn timmerbedrijf en dat is de eerste paal geweest van het fundament onder het huidige bedrijf.

In onderstaand tijdschema ziet u de verschillende eigenaren van het timmerbedrijf. In 1927 kwam het bedrijf door aankoop van Gerrit de Haan in handen van onze familie. Hij deed in het begin vooral kleine bouw- en timmeropdrachten. Van onderhoud tot verbouw en van klussen bij de boer tot het maken van klompen en grafkisten: hij was als dorpstimmerman van vele markten thuis. Langzamerhand werden steeds grotere projecten aangenomen en gerealiseerd. Dat het bedrijf meteen al een echt familiebedrijf was, blijkt uit het feit dat zijn vrouw de bekleding voor de grafkisten maakte die hij had getimmerd

Gerrit de Haan vestigde het bedrijf in hartje Garyp aan de Greate Buorren 32 – schuin tegenover ons huidige pand aan Greate Buorren 31a.

Auke de Haan

In 1964 nam zoon Auke de Haan het stokje over van Gerrit. De andere drie zonen van Gerrit gingen werken in de staalindustrie en elders in de bouw. Onder leiding van Auke als directeur/eigenaar groeide het bedrijf fors. Op een gegeven moment waren er rond de honderd medewerkers in dienst. Het bedrijf voerde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw grootschalige woningbouwprojecten uit. In die tijd bouwde Bouw- en Aannemingsbedrijf G. de Haan & Zn. duizenden woningen in de hele provincie, vaak in grote series van honderd of meer.

Flexibiliteit troef

Door de verregaande specialisatie, mechanisatie en automatisering is het personeelsbestand door de tijd weer gedaald. Op dit moment werken we met een team van ruim 30 bouwprofessionals. Per project vullen we onze bouwteams aan met metselaars, stukadoors, tegelzetters, schilders en installateurs. Hierdoor zijn we optimaal flexibel en kunnen we onze opdrachtgevers exact de expertise bieden die nodig is voor hun (ver)bouwwens.

Sociale woningbouw

In de jaren zestig en zeventig behaalden we de meeste omzet uit de sociale woningbouw. Toen die markt in de jaren tachtig instortte, werden we gedwongen om onze blik te verbreden en onszelf veelzijdiger op de markt te bewegen. Op zich geen verkeerde ontwikkeling. We richtten ons in eerste instantie op renovatie en groot onderhoud. Door de jaren heen hebben we honderden woningen volledig gerenoveerd. We zorgden er altijd voor dat bewoners hun huis niet tijdelijk hoefden te verlaten; ook niet als we complete daken, gevelkozijnen, keukens en plafonds vervingen.

Gerrit Jan de Haan

In 1990 werd Gerrit Jan directeur van het bedrijf, naast zijn vader Auke. Auke bleef wel eigenaar van het bedrijf, totdat zijn zoons Gerrit Jan en Johan het eind 1999 overnamen. De taakverdeling tussen beide broers was helder. Gerrit Jan was de bouwtechnische man en verantwoordelijk voor de uitvoering. Johan nam de financiële en acquisitie-taken op zich. Een prima rolverdeling die in praktijk goed werkte. Na 20 jaar besloot Johan het bedrijf te verlaten. Gerrit Jan werd hierdoor in 2019 voor de volle 100% eigenaar en algemeen directeur van Bouw- en Aannemingsbedrijf G. de Haan & Zn.

Focus op utiliteit

Inmiddels halen we het grootste deel van onze omzet uit de utiliteitsbouw. We zijn sterk in complete bedrijfshuisvesting, scholen, sporthallen en seniorenhuisvesting. Daarnaast zijn we actief in de particuliere woningbouw en ontwikkelen we regelmatig kleinschalige projecten. En ook de kleinere werkzaamheden kunnen op ons vakmanschap rekenen: van (ver)bouw van serres, tuinkamers en garagekappen tot onderhoud en restauratiewerk. Deze mix van werkzaamheden zegt veel over onze veelzijdigheid.

Ambities

Ambities voor de toekomst zijn er ook. Allereerst willen we het bedrijf goed rendabel houden. Groei in omzet en werknemers is geen doel op zich en is dat ook nooit geweest. Maar als dat op ons pad komt: prima. Duurzaam bouwen staat echter wél hoog op onze agenda. We werken nauw samen met gespecialiseerde bedrijven om panden al in de ontwerpfase zo circulair mogelijk te ontwikkelen en te kunnen bouwen. Geen wonder dat steeds meer opdrachtgevers ons voor duurzame bouwprojecten weten te vinden.

Veelzijdige kwaliteitsbouwer

Onze portfolio laat zien dat we voor de meest uiteenlopende bouwwensen zijn in te schakelen. Dat we gaan voor de beste bouwkwaliteit blijkt onder andere uit de langdurige klantrelaties die we koesteren. Zo zijn we bijvoorbeeld al ruim 50 jaar actief voor Vliegbasis Leeuwarden. Ook deze kritische opdrachtgever blijft steeds bij ons terugkomen voor verschillende grote en kleine bouwprojecten en daar zijn we natuurlijk heel trots op. Je kunt het immers maar één keer goed doen en – het klinkt als een cliché misschien – een tevreden klant is voor ons de beste reclame. Dat is al zo sinds 1927.

Loading...

“We houden van uitdagende bouwprojecten met strakke planningen”

Gerrit Jan de Haan
Directeur/eigenaar sinds 2019

Eigenaar/algemeen directeur Gerrit Jan de Haan begon zijn loopbaan in de bouw als stagiair bij Bouwmaatschappij De Leeuw Jellema – tegenwoordig Van Wijnen Groep. Daarvoor had hij de havo en HTS Bouwkunde afgerond en HBO Bedrijfskunde gedaan. Na zijn stage kon hij bij De Leeuw Jellema meteen aan de slag als assistent-uitvoerder. Nadat het project was afgerond en er tijdelijk een gat viel in de werkzaamheden, stapte hij op 25-jarige leeftijd over naar het bedrijf van zijn vader. Bij Bouw- en Aannemingsbedrijf G. de Haan & Zn. was een uitvoerder door ziekte uitgevallen. Gerrit Jan nam zijn werkzaamheden over en werd verantwoordelijk voor de uitvoering van een aantal grote bouwprojecten op verschillende locaties.

Na een aantal jaar als uitvoerder verruilde hij de bouwplaats voor het kantoor. Hij hielp eerst mee in de werkvoorbereiding, daarna in de calculatie en vervolgens in de projectleiding. In 1990 werd hij directeur van het bedrijf en in 1999 werd hij er – samen met zijn broer Johan – mede-eigenaar van. Sinds 2019 is hij volledig eigenaar van het bedrijf. Gerrit Jan: “Je kunt wel zeggen dat ik alle fasen heb doorlopen in het bedrijf. Van vakantiekracht op de bouw – ‘opruimen en spijkertrekken’ – tot directeur/eigenaar van dit mooie familiebedrijf. Ik zou ook niets anders willen, want wat een prachtig vak is dit. Het samen met collega’s bouwen van het liefst zo complex mogelijke panden waar onze opdrachtgevers blij van worden: dát geeft zoveel energie!”

Historie | B.V. Bouw- en Aannemingsbedrijf G. de Haan & Zn.

Recente projecten

Image Portiersloge Omrin
Utiliteitsbouw

Portiersloge Omrin

De kroon op ons werk bij de realisatie van de nieuwe portiersloge voor Omrin is ongetwijfeld de geïntegreerde weegbrug. Als cruciaal onderdeel van het ontwerp hebben we een state-of-the-art weegb...

Image School Ried
Utiliteitsbouw

School Ried

BV Bouw- en Aannemingsbedrijf G. de Haan & Zn. is trots om het succesvolle project van 2010 in de schijnwerpers te zetten: de bouw van een nieuwe, duurzame school voor obs 'de Oanset' in Ried. Dit...

Image Sporthal kalverdijkje
Utiliteitsbouw

Sporthal kalverdijkje

Met trots kijken we terug op ons recente project waarbij we, in samenwerking met BV Sport, een nieuwe gymzaal hebben gerealiseerd bij de bestaande sport- en zwemfaciliteit. In 2015 kregen we de opdrac...

Image Blauwe hal Bodewes
Utiliteitsbouw

Blauwe hal Bodewes

Wij zijn verheugd met Royal Bodewes uit Hoogezand deze samenwerking te mogen aangaan, waarbij we betrokken zijn bij de uitbreiding van hun bedrijfsloods. Als toegewijd bouwbedrijf hebben we met trots ...

Bekijk alle projecten
 
Button